Web Geliştirme
Web Geliştirme
Web geliştirme, web sitelerinin oluşturulması ve bakımını ifade etmektedir. Profesyonel bir şekilde hizmet veren ve kullanıcıların beğenisine sunulan bir web sitesinin harika görünmesi, hızlı çalışması ve sorunsuz bir kullanıcı deneyimi ile iyi performans göstermesi için perde arkasında gerçekleşen işler web geliştirme olarak açıklanabilir. Web geliştiriciler web sitelerini çeşitli kodlama dilleri kullanarak gerçekleştirmektedir. Web geliştiricilerin kullandıkları diller, önceden oluşturdukları görev türlerine ve üzerinde çalıştıkları platformlar ile doğrudan ilgilidir. Web geliştirme becerileri dünya çapında yüksek talep gören işlemler arasında yer alıyor. Bu da web geliştirmeyi harika bir kariyer seçeneği haline getiriyor. Peki, web geliştirmenin özellikleri nelerdir?
Web Geliştirme Özellikleri
Web geliştirme, web site sahibinin gereksinimlerine göre web sitesi işlevselliğini sağlayan kodlama veya programlamadır. Esas olarak, kodlama ve işaretleme yazmayı içeren web siteleri oluşturmanın tasarım dışı yönüyle ilgilenir. Web geliştirme işlemleri web sitelerinde düz metin sayfaları oluşturmaktan çok daha karmaşık web tabanlı uygulamaları, sosyal ağ uygulamalarını ve elektronik iş uygulamalarını ifade eder. Web geliştirme işlemlerinin hiyerarşisi aşağıdaki gibidir:
•İslemci tarafından gerçekleştirilen kodlama
•Sunucu tarafından gerçekleştirilen kodlama
•Veritabanı teknolojisi
Çoğu web geliştiricisi, web siteleri geliştirmek için Köprü Metni Biçimlendirme Dili (HTML), Basamaklı Stil Sayfaları (CSS) ve JavaScript kullanır.
Backend Developer ve Front end Developer Nedir?
Bir front end developer, HTML, CSS ve JavaScript kullanarak düzen, tasarım ve etkileşimle ilgilenir. Çizim tahtasından bir fikir alıp gerçeğe dönüştürüyorlar. Web sitesinin görsel yönü, açılır menüler ve metin gibi gördükleriniz ve kullandıklarınız, öğeleri birleştirmek ve yapılandırmak için bir dizi program yazan front end developer tarafından bir araya getirilir. Bu programlar bir tarayıcı üzerinden çalıştırılır.
Backend developer, perde arkasında neler olup bittiğini belirler. Verilerin depolandığı yer burasıdır ve bu veriler olmadan front end kısmının olması mümkün değildir. Web'in arka ucu yani backend developer web sitesini barındıran sunucudan, onu çalıştıran bir uygulamadan ve verileri içeren bir veritabanından oluşur. Özetle backend developer, sunucunun, uygulamanın ve veritabanının birlikte sorunsuz çalışmasını sağlamak için bilgisayar programları kullanır. Front end developer ise kullanıcıların web sitesi ziyaretinde karşılaştıklarını hazırlar.