Sosyal Medya Yönetimi

İster B2B ister B2C'de çalışın, hiçbir işletme Sosyal Medya Pazarlamasını görmezden gelemez. Çünkü burası müşterilerin zamanlarını harcadığı ve bilgi aldığı yerdir. İnternetin ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımıza giren sosyal medya, artık markalarında bulunduğu bir yer haline gelmiştir. 

Sosyal medya yönetimi, bir şirketin ürün ve hizmetlerini tanıtmak için sosyal ağları ve ağ platformlarını kullanan bir dijital pazarlama biçimidir. Sosyal Ağ Pazarlamasının amacı etkileşimler yaratmaktır. Bu sayede sadık müşteriler yaratabilmek çok daha hızlı olabilecektir. Değerler ve çıkarların ortaklığı üzerinde çalışarak tüketiciler ve potansiyel müşterilerle, mesajın alıcısıyla yakınlık yaratmak ve onu markaya bağlı kılmak sosyal medya yönetiminin amaçları arasında yer almaktadır.  İletişim ve pazarlama eylemleri ve sosyal platformlar aracılığıyla ürünleri ve hizmetleri satmak mümkündür. Sosyal medya çift yönlü iletişim olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle çok ilgi çekici bir yapıya sahiptir. 

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Bir sosyal medya pazarlama planı, sosyal ağlar aracılığıyla işinizi büyütmeyi düşündüğünüz tüm eylemlerin ve ulaşmak istediğiniz hedeflerin özetidir. Bu plan, hesapların mevcut durumunun, her biri için ulaşmak istediğiniz hedeflerin ve bu amaçla kullanmayı düşündüğünüz araçların bir incelemesini içermelidir.

Hedefler Belirleyin

Herhangi bir sosyal medya pazarlaması stratejisinin ilk adımı, ulaşmak istediğiniz hedefleri belirlemektir. Bu hedefleri belirlemek, sosyal medya kampanyaları beklentileri karşılamadığında hızlı tepki vermenize de olanak tanır. Belirlenmiş hedefler olmadan, performansınızı değerlendirme veya yatırım getirisini gösterme araçlarına sahip olamazsınız.

Sosyal Medyada Kontrol Edin

Ancak sosyal medya pazarlama planınızı oluşturmadan önce, sosyal medyayı şimdiye kadar nasıl kullandığınızı ve hangi sonuçları elde ettiğinizi değerlendirmeniz gerekir. Sosyal ağlarda sizi ne tür kullanıcıların takip ettiğini ve potansiyel kitlenizin hangi sosyal platformları kullandığını anlamaya çalışın, ardından sosyal etkinliğinizi rakiplerinizle karşılaştırın.

Sosyal Hesaplarınızı Oluşturun veya Geliştirin

Hesaplarınızı doğruladıktan sonra, sosyal medya hesaplarınız üzerinde çalışma zamanı gelmiştir. Hedeflerinize ulaşmak için en uygun sosyal ağları seçin. Bu sosyal ağlar için halihazırda aktif bir profiliniz yoksa, kendinize hangi genel amaçları belirlediğinizi ve ne tür bir kitleye ulaşmak istediğinizi aklınızda tutarak sıfırdan bir profil oluşturun. Zaten aktif hesaplarınız varsa, her birinden en iyi şekilde yararlanmak için bunları değiştirin ve güncelleyin.